Praha a Čechy
Brno a Morava
Ostrava a Slezsko
Plzeň a Karlovy Vary
Hradec Králové
České Budějovice

Zákaz starých kotlů

Do září tohoto roku musíte vyměnit staré kotle. Jaká je vhodná alternativa?

Staré kotle na tuhá paliva, které splňují podmínky pouze první a druhé emisní třídy, nebude možné už od září 2022 pod hrozbou vysokých pokut provozovat, důvodem je nový zákon o ochraně ovzduší. Mnoho českých domácností tak čeká tento rok jejich výměna za nový zdroj tepla.

Od září tohoto roku již nebude možné využívat staré kotle na tuhá paliva. Lidem hrozí pokuty v desítkách tisíc.

Podle programu Nová zelená úsporám již bylo vyměněno zhruba 105 tisíc kotlů. Největší zájem pak byl o přechod na plyn a tepelná čerpadla. Odhadem zbývá vyměnit ještě 250 tisíc nevyhovujících kotlů. Odborníci varují, že je nejvyšší čas jednat. Nedostatek čipů a dalších komponentů dopadl i na výrobce kotlů, na ten nový si tak můžete počkat i řadu měsíců.

Pokud měníte kotel, nezapomeňte ani na komín. Nová zařízení mají nižší teplotu spalin, tudíž u stávajícího komína hrozí kondenzace vlhkosti. U komína s vložkou se musí vložka vyměnit vždy, ten zděný se měnit nemusí, ale vždy je nutné nechat stávající komín zkontrolovat, zda vyhovuje potřebám moderních zařízení.

Tepelné čerpadlo můžete napojit na radiátory nebo podlahové topení. Získáte tak velmi úsporný zdroj tepla.

Jaká je vhodná alternativa za starý kotel?

Od podzimu tohoto roku mohou lidé využívat kotle, které spadají do 3.,4. nebo 5. emisní třídy. Jiné kotle by již na trhu neměly být dostupné. Jako vhodná alternativa se jeví také plynový kondenzační kotel. Výhodou plynového vytápění je hlavně velice čistý a úsporný provoz.

Plynové topení navíc nemusí být závislé na distribučních rozvodech plynu, které nejsou všude k dispozici. V takovém případě je možné využívat plyn z LPG zásobníku umístěného na pozemku. V poslední době se ale v Evropské unii diskutuje i nad zákazem plynového topení. Je tedy možné, že ani toto řešení by nemuselo mít dlouhé trvání.

Při dnešních cenách plynu, elektřiny i uhlí se nejčastěji instalují tepelná čerpadla. A není se čemu divit. Tepelná čerpadla, které využívá teplo z venkovního prostředí, jsou čím dál modernějším prostředkem úsporného vytápění. Nezanedbatelným přínosem je ekologický aspekt. Spotřebují pouze minimum elektřiny, nejsou závislá na fosilních palivech a tím přispívají ke zlepšení klimatu.

Tepelná čerpadla vzduch – voda zajišťují nízké náklady na vytápění budovy. Jsou levnější než jiné typy čerpadel a v účinnosti nejsou příliš pozadu. Další jejich výhodou je snadná a rychlá montáž téměř bez zásahů do pozemku a bez rizika chyb, které se často mohou při neodborném provedení vyskytovat při instalaci složitějších a dražších čerpadel. Toto tepelné čerpadlo se hodí jak do novostaveb, tak do rekonstruovaných nemovitostí.

Domácnosti, které budou chtít vyměnit starý kotel za nový, budou nejspíš muset počítat s delšími dodacími lhůtami. S blížícím se termínem zákazu a koncem topné sezóny lze proto očekávat, že vytíženost montážních firem dále poroste a jejich dodací lhůty se ještě více prodlouží. My jsme vám nyní schopni tepelné čerpadlo nainstalovat do dvou až tří týdnů od podpisu objednávky.

Banner 81energy