Praha a Čechy
Brno a Morava
Ostrava a Slezsko
Plzeň a Karlovy Vary
Hradec Králové
České Budějovice

Elektrokotel se nevyplatí

Ceny elektřiny i plynu neustále zvyšují. Čím tedy vytápět domácnost? Tepelným čerpadlem!

Jen málokdo si mohl nevšimnout kritické situace s elektřinou a plynem na současném trhu. Krachují dodavatelé elektřiny, ceny těchto komodit raketově stoupají. Když se tomu přidá blížící se zákaz starých kotlů, stojí řada domácností před těžkým rozhodnutím. Čím vytápět domov? Řešením je tepelné čerpadlo.

Ceny elektrické energie i plynu neustále rostou. Tepelné čerpadlo potřebuje jen zlomek energie oproti ostatním kotlům.

Řada lidí si nyní pořizují nové elektrokotle nebo kotle na plyn, které vyhovují zákonu o ochraně ovzduší. Většina dodavatelů ale již koncem minulého roku oznámila zdražování elektřiny i plynu. Není přitom jisté, kdy se tento trend zastaví. Například ČEZ zdraží elektřinu až o třetinu.

Důvodem pro skokové zdražení elektrické energie je celá řada. Roste cena zemního plynu a emisních povolenek. Situaci značně zkomplikoval kolaps společnosti Bohemia Energy a jejích dceřiných firem, což vedlo k převodu 618 tisíc odběrných míst na elektřinu do režimu DPI a další se neustále přidávají.

Spotřeba tepelného čerpadla je minimální. Jedná se navíc o téměř bezúdržbový systém s lehkou montáží bez větších zásahů do budovy.

Jak tedy z této situace ven? Řešením je tepelné čerpadlo

Pořizovací cena tepelného čerpadla je sice vyšší než investice do plynového vytápění. Na druhou stranu, tepelné čerpadlo vám ročně ušetří více než polovinu nákladů na vytápění. Dle výpočtů zaplatí běžná domácnost za topení elektrokotlem asi 71 tisíc ročně. Ta stejná domácnost pak při vytápění tepelným čerpadlem zaplatí odhadem 25 tisíc ročně. Roční úspora je tedy 46 tisíc každý rok. Tento rozdíl se navíc bude stále zvyšovat při zdražování elektřiny.

Spotřeba tepelného čerpadla domácnost nijak nezatěžuje. Oproti kotli využívá pouze třetinu energie. Zbytek energie získává z přírodních zdrojů (vzduch, voda nebo země). Díky místním podmínkám je nerozšířenějším typem tepelného čerpadla to pracující na principu vzduch – voda. To odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému. Jeho instalace je navíc velice snadná a bez větších zásahů do domu nebo pozemku.

Hlavní výhodou je, že se jedná o bezúdržbový systém, tudíž budete mít doma teplo bez námahy a nepořádku. Při výměně elektrokotle za tepelné čerpadlo může spotřeba elektřiny klesnout až o dvě třetiny, pokud budete chtít dosáhnout stejné teploty v domácnosti. Například ve srovnání s elektrickými přímotopy se vám investice do tepelného čerpadla vrátí asi za 4 až 6 let.

Výhody přináší také dotační program Nová zelená úsporám. Kdy lze čerpat dotaci na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva nižší než 3. třídy a lokálních topidel využívaných jako hlavní zdroj tepla. Pokud si místo toho pořídíte tepelné čerpadlo, můžete získat dotaci ve výši 80 000 Kč.

Pokud tedy uvažujete o výměně stávajícího systému, pořiďte si tepelné čerpadlo a začněte si užívat všech výhod a pohodlí, které toto řešení nabízí.

Banner 81energy